Lakóépület

Egy lakóépületet évtizedekre vagy akár több generációra tervez az ember. layout kicsi

Az épület lakói az életük meghatározó hányadát töltik el az adott épületben, vagy annak közvetlen környezetében, udvarban. Emiatt kiemelten fontos, hogy már tervezéskor átgondolt módon történjen a leendő ház minden részletének meghatározása.

Mivel településenként és azon belül akár telkenként is különböző építési szabályoknak kell megfelelni, ezért amennyiben lehetőség van rá, még a telek kiválasztsa előtt érdemes a tervezővel egyeztetni. (pl. egy saroktelken nem valósítható meg ugyanaz, mint egy másik telken; településenként más és más a beépíthetősi arány, megengedett épületmagasság, stb.). Természetesen sok esetben az építési terület már adott - azonban ekkor is ugyanolyan fontos a jól tervezett telekbeosztás.

Egyaránt kiemelten fontos szempontok a lakóépületek tervezése során többek között

- az építési helyszín (telek) célszerű kihasználása

- az átgondolt, célszerű lakótér beosztás

- a hosszú távon is megbízható, jó minőségű építőanyagok tervezése

Akármilyen terevzési feladatot is kapunk, kivétel nélkül mindig nagyon fontos, hogy minden esetben tudjuk az építtető jelenlegi és a jövőben várhatóan felmerülő igényeit. Az épületeknek ugyanis nem csak egy adott pillanatban, hanem hosszú időn keresztül ki kell tudni szolgálni a lakók igényeit.


 

 

Lakóépületek tervezésének és elkészültének lépései: 

 

 

1.tervezes folyamat infographic
A megrendelő elmondja, hogy milyen épületet képzelt el.
Fontos a szobák beosztása, szintek száma, hozzávetőleges forma, ha van, akkor elképzelt fűtési és gépészeti rendszer.
Ellenőrizzük a telek adottságait és a helyi építési előírásokat is.


2.
Az előzetes megbeszélés alapján vázlattervet készítünk. A felmerülő javaslatainkat ráírjuk, majd e-mail-es, telefonos vagy optimális esetben személyes egyeztetés során konzultálunk a megrendelővel.

Ha nem felel meg teljesen a vázlatterv, akkor igény esetén módosítást vagy új tervet készítünk.


3.
Amikor a vázlatterv tökéletesen megfelel az elképzelésnek, akkor elkészítjük a részletes engedélyezési tervet - ez kerül majd elküldésre az építési hivatal számára.

4.
Az építkezés bejelentési és engedélyezési eljárásához a megrendelő által aláírt kérelmek és nyilatkozatok is szükségesek. Igény esetén a folyamatot meghatalmazással is el tudjuk indítani.

Bizonyos esetben szükség lehet szaktervezők bevonására:
- Speciális statikai megoldások (pl. nagy mennyezeti fesztávok esetén kell vasalási terv a betonfödémek esetében)
- Speciális vízrajzi területen való építkezés
- Tűzvédelmi szempontok miatt
- Stb.


5.
Az engedély az átvétel után 15 nap múlva válik jogerőssé, vagyis ez után lehet építeni, amennyiben valamelyik szomszéd ez idő alatt nem fellebbez ellene.

6.
Az építkezés megkezdésekor megnyitjuk az építési naplót, és elintézzük a szükséges adminisztrációt.

Az építkezés alatt folyamatos a konzultáció a megrendelő és a tervező, valamint a tervező és a kivitelező csapatunk között a pontos megvalósítás érdekében.


7.
A terv szerint megvalósult építkezés végén elindítjuk a használatba vételi eljárási folyamatot. Az adminisztrációt igény esetén mi végezzük.

8.
Miután az építési hivatal személyes ellenőrzése során sem talál kivetnivalót az épületben, átadjuk a kulcsokat a megrendelőnek.