Energetikai diagnosztikai vizsgálatok

Blower door teszt

 


A Blower Door teszt segítségével megállapítható az épület légtömörsége, légzárása, mi egy mai modern épület esetén már igencsak fontos. A mérés során fel lehet deríteni a többnyire kivitelezési hibából adódó légszivárgások helyét, a szivárgás mértékét.

A tesztet gyakran alkalmazzák a kiemelten energiahatékony illetve passzívházak esetén az illesztési pontok helyes kivitelezésének megállapítására. Mérhető a lezárt házból óránként távozó levegő mennyisége.
Ezek a szivárgások elsősorban a kivitelezés során történt nagyobb hiba vagy mulasztás miatt alakulhatnak ki. Ezek a Blower Door-os techólógiával kíméletlenül hatékonyan felderíthetők.


A mérő készülék egy ventilátorból, egy ajtókerethez rögzíthető légzáró paplanból, egy légnyomásmérőből áll. Az adatokat számítógépes szoftver segítségével lehet elemezni.

A mérési eredményekkel bizonyítható az elvégzett kivitelezési munka minősége, ami nem csak egy új épület használatba vételekor fontos, hanem egy jövőbeni értékesítés esetén is jelentősen befolyásolhatja a ház megítélését (pl. ha valós mérésekkel is alá van támasztva a ház kiváló energetikája).

A Blower Door teszt áráról érdeklődhet bármely elérhetőségünkön (az ár helyszíntől és épületnagyságtól függ).


Blower door vizsgálat

 


 

 

Hőkamerás vizsgálat


Jól használható eszköz az épületek hőveszteségének vizsgálata során a hőkamera. Ez egy olyan képalkotó eszköz, amely nem (vagy nem csak) a számunkra látható fény hullámhosszát képes érzékelni, hanem a hosszabb hullámhosszú infra illetve hősugárzást is.

Az eljárás lényege, hogy feltárjuk, hogy hol veszik el a hő - hol vannak hőhidak, vagy egyéb kivitelezési hiányosságok. Felújítások, energetikai vizsgálatok során kifejezetten hasznos eszköz.
Nem helyettesíti a Blower Doort (lásd feljebb) - más és más a feladata mindkét diagnosztikai eszköznek. Míg az előző a nem kívánt szellőzési veszteségek feltárására jó, addig a hőkamera a transzmissziós hőveszteségeket mutatja meg.

Mint sok más eszköz esetébe, itt is elengedhetetlen, hogy a vizsgálatot, illetve annak kiértékelését szakértő végezze, és az épület ismeretében, összefüggéseiben értékelje a mért adatokat.

A hőkamerás vizsgálat áráról érdeklődhet bármely elérhetőségünkön (az ár helyszíntől, épületnagyságtól, vagy a vizsgálni kívánt épületrészletek mennyiségétől függ).

 


Épület hőkamerás képe